İslam’da Savaş Ahlakı
Yazar Osman Güreser, “Bu kitabı yazmaktaki en önemli amacımız, İslam’da savaş konusunu kapsamlı bir şekilde ele almak, İslam’ın temel amacının barış olduğunu ortaya koymak ve İslamofobiyi ve farklı alanlarda yayılmaya çalışılan önyargıları ortadan kaldırmaktır” dedi. medya.” söz konusu.
“Savaş, farklı toplulukların veya devletlerin karşılıklı iradelerini kabul ettirmek, bir iradenin dayatılmasına karşı çıkmak için şiddet kullanmasıdır.” Osman Güreser’in yeni kitabı hakkında yaptığı açıklama şöyle:
“Tarih boyunca dünya birçok savaşlara şahit olmuştur ve halen de savaşlar olmaktadır. Dünya savaşları tarihine baktığımızda görülecektir ki, İslam devletlerinin savaşlarında (özellikle Hz. Bizim kitabımızda yer alan İslam), hepsinin haklı bir sebebi, harp ahlakı ve hukuku vardı.
Hz. Peygamberimizin savaşları, Mekke’den Medine’ye hicret ve Medine’de İslam Devleti’nin kurulmasıyla başlar. İslam Tarihinde “Medine Dönemi” olarak adlandırılan bu dönem; Siyasi, kültürel, askeri, kurumsal, sosyal, ekonomik ve dini açıdan önemli olaylara tanıklık etmiştir. Bu dönem İslam’ı ve onun savaş tarihini anlamak için çok değerlidir.
Kitabımızın birinci bölümünde İslam’da savaş kavramları, muhatapları ve savaşın sebeplerini açıklamaya çalıştık. İkinci bölümde İslam’da ordu ve savaş stratejileri başlığı altında İslam ordusunda askeri komuta, ordu sınıfları, rütbe ve üniforma konularını ele aldık. Bu kısımda Hz. Muhammed’in komutanlara verdiği talimatlar çerçevesinde İslam’ın savaşlarda yasakladığı filler konusunu ele aldık. Son olarak savaşlardan sonraki uygulamalar başlığı altında savaş sonrası elde edilen esirler ve ganimetler ile gayrimüslim erkeklerden barışçıl bir ortamda alınan cizye vergisi hakkında bilgi verdik.