Artan İklim Tehlikeleri Kahve Üretimini Tehdit Ediyor
CANBERRA, 10 Mart (Xinhua) — Avustralyalı bilim adamları, artan iklim tehlikelerinin küresel kahve üretimi için büyük bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyorlar.
Cuma günü yayınlanan bir çalışmada, Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kuruluşu (CSIRO) ve Güney Queensland Üniversitesi’nden (UniSQ) araştırmacılar, 1980 ile 2020 arasında dünyanın en iyi kahve üreten 12 bölgesinin tamamında iklim tehlikelerinin arttığını belirlediler.
İklim değişikliği nedeniyle artık birçok bölgede aşırı sıcak ve aşırı yağış gibi tehlikeler yaşanıyor.
Araştırma bilimcisi ve CSIRO’nun proje lideri Doug Richardson, kahvenin hassas bir eser olduğunu ve küresel ısınmanın etkilerine karşı savunmasız olduğunu söyledi.
Richardson medyaya yaptığı açıklamada, “Yıllık ortalama sıcaklık ve yağış miktarı optimum aralıkta değilse kahve mahsulleri zarar görebilir.” Dedi.
“İklim olaylarının sıklığı son 40 yılda artıyor. İklimdeki baskın tehlikeler soğuk ve nemli havadan sıcak ve kuru havaya geçerken küresel ısınmanın rol oynadığına dair açık kanıtlar görüyoruz.”
Richardson’a göre, küresel kahve üretimi 1980’den beri istikrarlı bir şekilde arttı ve aynı anda birçok kahve üretim alanını etkileyen iklim tehlikelerinden kaynaklanabilecek senkronize bir mahsul kıtlığı riski taşıyor.
Berlin Humboldt Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından 2014 yılında yayınlanan bir başka araştırmaya göre, kahve yetiştirmek için mevcut yerler 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında azalabilir ve on milyonlarca insanın geçim kaynakları tehdit edilebilir.
CSIRO ve UniSQ tarafından yapılan araştırma, tropikal ve tropikal olmayan bölgeleri etkileyen yinelenen iklim modeli El Nino-Güney Salınımının (ENSO) tropikal Güney Amerika, Endonezya ve Vietnam’daki tehlikelerin güçlü bir göstergesi olduğunu ortaya çıkardı.
Çalışmada, ENSO’dan etkilenmeyen Brezilya’nın güneyindeki yetiştiricilerin, değerli ENSO etkinlikleri sırasında bu bölgelerdeki üretim kayıplarını telafi etmeye yardımcı olabileceği belirtildi.