Ekonomi

ECB ekonomiyi canlandırmak için düşük enflasyon ortamında faiz indirimi düşünüyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcıları, bu hafta yapılan görüşmelerde ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını nötr oranın altına düşürme ihtiyacı hakkında tartışmalar yürütüyor. ECB, büyümeyi ne yavaşlatan ne de hızlandıran nötr bir seviyeye ulaşmak amacıyla faiz oranlarını düşürürken, bazı politika yapıcılar bunun artık istikrarlı bir enflasyonu sürdürmek için yeterli olmayabileceğine inanıyor.

Belirli bir gizlilik derecesi içeren görüşmeler, bu strateji değişikliği konusunda henüz bir fikir birliğine varılmadığını gösteriyor. Ancak, tartışmalar şu anda beklenenden daha önemli ve daha erken faiz indirimlerine yol açabilecek olası bir politika yönü değişikliğine işaret ediyor.

Bu yeniden değerlendirme, Avro Bölgesi için ekonomik görünümün kötüleştiği ve enflasyon oranlarının önceki tahminlerin altında kaldığı bir dönemde geliyor. Şu anda risk, enflasyonun ECB’nin hedefinin altında uzun bir süre kalması olup, bu durum pandemi öncesi yaklaşık on yıllık dönemi anımsatıyor.

Sayıları giderek artan ECB politika yapıcılarının azınlığı, bankanın enflasyonun çok düşük seviyelere inmesini önlemek için daha kararlı hareket etmesi gerekebileceğini savunuyor. ECB’nin “toplantıdan toplantıya” yaklaşımını gözden geçirmeyi ve potansiyel ekonomik düşüşleri ciddiye almanın bir işareti olarak kısıtlayıcı faiz oranlarına yapılan atıfları kaldırmayı öneriyorlar.

Tartışmalara aşina bir kaynak, son iki yılda ekonomik toparlanmanın olmaması nedeniyle nötr bir oranı hedeflemenin yeterli olmayabileceği görüşünü dile getirdi. Litvanya Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Gediminas Simkus, dezenflasyonun yerleşmesi durumunda doğal seviyenin altında faiz oranlarına ihtiyaç duyulabileceğini kamuoyu önünde kabul etti.

Nötr oranın belirsiz doğası, tartışmaya karmaşıklık katıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, bu oranı belirlemenin zorluğunu kabul etti ve ekonomistler, Uluslararası Para Fonu, ECB personeli ve piyasa fiyatlaması arasında tahminlerin büyük ölçüde değiştiğini belirtti.

Faiz oranlarını nötr seviyenin altına düşürme argümanı, yavaş ekonomik büyüme ve talepteki canlanmanın olmamasından kaynaklanıyor; bu da ECB’nin istemeden ekonomiyi kısıtlamasına neden oluyor. Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau gibi politika yapıcılar, enflasyonun çok düşük seviyelere inme riski konusunda endişelerini dile getirdiler.

Şu anda, kaynakların hiçbiri mevcut 25 baz puanlık indirimlerden daha büyük faiz indirimleri önermemekte ve faiz oranlarını nötr seviyenin altına indirme kararının hala birkaç ay uzakta olduğunu, bu süre zarfında ekonomik görünümün değişebileceğini belirtmektedirler. ECB sözcüsü konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu